Skattefri overdragelse til erhvervsdrivende fonde

5. februar 2019

Skattefri overdragelse til erhvervsdrivende fonde

En ny politisk aftale vil gøre det muligt at overdrage selskaber til erhvervsdrivende fonde uden beskatning. Skattefriheden vil dog ikke gælde for ejendomsselskaber.

Regeringen har indgået aftale med Socialdemokratiet og Radikale Venstre om at forbedre mulighederne for overdragelse af selskaber til erhvervsdrivende fonde. Når aftalen bliver implementeret i lovgivningen, vil det blive muligt for ejeren af et selskab at overdrage kapitalandelene i selskabet til en erhvervsdrivende fond uden beskatning.

Det er også i dag muligt at overdrage et selskab til en erhvervsdrivende fond. Skattemæssigt medfører det imidlertid, at selskabets ejer anses for at have afstået aktierne til markedsværdien og bliver beskattet af en avance på aktierne. Overtager fonden aktier i et selskab ved arv eller gave, kan der også blive udløst boafgift eller beskatning af fonden.

Hvis ejeren i stedet overdrager aktier til familiemedlemmer eller nære medarbejdere, kan overdragelsen efter omstændighederne ske med skattemæssig succession. På den måde udskydes beskatningen af fortjenesten indtil et senere salg. Samtidig er afgiften ved arv og gave til nære familiemedlemmer væsentligt reduceret.

Skattereglerne kan derfor stille sig i vejen for at overdrage et selskab til en fond, selv om et fondseje kan være med til at sikre et stabilt og langsigtet ejerskab til selskabets virksomhed.

Ny beskatningsmodel på vej
Det nye politiske tiltag vil rette op på dette ved at gøre det muligt at overdrage aktier mv. til erhvervsdrivende fonde uden beskatning af stifteren (overdrageren) og uden betaling af afgift.

I forbindelse med overdragelsen skal der i stedet opgøres en udskudt skat baseret på stifterens avance på overdragelsestidspunktet og den skattesats, der gælder for fonden (p.t. 22%). Denne udskudte skatteforpligtelse, kaldet en »stifterskat«, skal herefter forrentes og afdrages af fonden ved fondens eventuelle afståelse af aktier i det overdragne selskab og/eller ved fondens modtagelse af udbytte på de overdragne aktier. Stifterskatten kan dog reduceres ved for eksempel fradragsberettigede almennyttige eller almenvelgørende uddelinger.

Det vil være en betingelse, at fonden er en erhvervsdrivende fond, som har til formål at eje og drive selskabets virksomhed. Fonden kan også have almennyttige eller almenvelgørende formål, men må ikke tilgodese stifteren eller dennes familiemedlemmer.

Fonden skal desuden blive ejer af mindst 25% af kapitalandelene og mere end 50% af stemmerettighederne i det overdragne selskab, sådan at fonden får en bestemmende indflydelse.

Endelig må det overdragne selskab ikke være en ”pengetank”. Modellen vil således ikke kunne bruges ved overdragelse af selskaber, hvis virksomhed i overvejende grad består af passiv kapitalanbringelse i fast ejendom, kontanter, værdipapirer eller lignende.

Kravet herom skal være opfyldt på overdragelsestidspunktet og i en efterfølgende periode på fem år. Ligesom i de gældende regler for generationsskifter mellem personer vil udlejningsvirksomheder og ejendomsselskaber dermed ikke umiddelbart kunne overdrages uden beskatning.

Længe undervejs
Reglerne skal både kunne bruges ved overdragelse til danske erhvervsdrivende fonde og til visse fonde i andre EU/EØS-lande.

Det nye tiltag har været længe undervejs. Allerede som led i Vækstplan DK fra april 2013 blev det aftalt, at forholdene for erhvervsdrivende fonde skulle forbedres. Efterfølgende blev der derfor nedsat en arbejdsgruppe, som i 2015 færdiggjorde en rapport med anbefalinger til en konkret model for generationsskifter til fonde. Denne model gav dog ikke samme muligheder for overdragelse til fonde, som var gældende frem til 1999, eller som er gældende ved overdragelse til familiemedlemmer og medarbejdere. I 2016 blev der derfor nedsat en ny arbejdsgruppe, som i juni 2018 præsenterede den model, som der nu er opnået enighed om at gennemføre.

Lovforslag om de nye regler forventes at blive sendt i høring og vedtaget i løbet af 2019.

Skrevet af: