Er din virksomhed på plads med en whistleblowerordning?

15. september 2023

Er din virksomhed på plads med en whistleblowerordning?

Når datoen rammer 17. december 2023, er det et krav, at virksomheder med 50-249 ansatte har etableret en whistleblowerordning. Det er allerede lovpligtigt for virksomheder med 250 eller flere ansatte.

Formålet med reglerne er, at det er nemt og sikkert for medarbejdere at indberette lovovertrædelser. Derfor fastsætter reglerne en række minimumskrav.
 

Indberetningskanal

Alle medarbejdere skal kunne foretage indberetning, og dette skal være muligt mundtligt, skriftligt eller begge dele. De personer der styrer indberetningskanalen skal være upartiske. En whistleblowerordning kan håndteres i din egen virksomhed, ved brug af eksternt IT-system eller håndteres af en ekstern partner.
 

Indberetningsprocedure

Loven stiller krav om, at man sikrer whistleblowerbeskyttelse. Det betyder blandt andet, at whistleblowerens identitet ikke må videregives til uvedkommende. Derudover er der krav til, hvordan indberetninger skal håndteres:

  • Man har syv dage til at bekræfte overfor whistlebloweren, at man har modtaget indberetningen.
  • Whistlebloweren skal modtage en tilbagemelding om sagens udfald samt en begrundelse herfor inden for tre måneder.

Din whistleblowerordning skal, udover ovenstående, også følge GDPR-reglerne. Det vil blandt andet sige, at du skal sikre, at indberetningskanalen er udformet på en sådan måde, som sikrer fortrolighed til den, der indberetter. En whistleblowers identitet må ikke blive kendt for andre end dem, det er relevant for.

Hvis du har brug for hjælp til helt at få styr på, hvordan du kan etablere en whistleblowerordning, så tag endelig fat i os.

Skrevet af:

Mette Reeberg Delfs

Mette Reeberg Delfs

Cand. jur.

20 81 19 04  ·  mrd@roesgaard.dk