Forbered jer på kundernes krav til jeres arbejde med bæredygtighed

25. april 2023

Forbered jer på kundernes krav til jeres arbejde med bæredygtighed

Er I forberedte, når kunder og samarbejdspartnere, nationale som internationale, stiller krav til jeres arbejde med bæredygtighed? Få råd til at være på forkant her. 

Flere og flere store virksomheder begynder at stille krav til deres værdikæde om bæredygtighed. Det gælder i særlig høj grad på CO2-udledningen, men de sociale og ledelsesmæssige forhold er også parametre, hvor ens virksomhed kan få en lav bæredygtighedsscore. 

Én ting er, at man i dagligdagen overholder reglerne og kravene til arbejdssikkerhed, diskriminering og håndtering af kemikalier – en anden ting er at dokumentere det. Data og dokumentation mht. virksomheders forretningsførelse, herunder arbejdet med bæredygtighed, er et stadigt større krav, og kravene kommer fra flere sider: kunder, forbrugere og lovgivning. 

Hvis I ikke er begyndt at rapportere inden for ESG (E = Environment (miljø), S = Social (sociale forhold), G = Governance (selskabsledelse)), er der stadig mange ting, I kan gøre for at imødekomme nuværende og kommende krav fra kunder og samarbejdspartnere – uden at det koster alverden: 
 

  1. Sørg for at gøre jeres politikker tilgængelige. Selvom I har en kultur, der lever op til politikker om GDPR, hvidvask, personaleforhold m.m., er det vigtigt at få det skrevet ned og gjort tilgængelig for andre.  

  • Har I fokus på datahåndtering, herunder GDPR, whistleblowerordning og hvidvask? 

  • Hvilke procedurer har I for medarbejderudvikling? 

  • Er der retningslinjer for håndtering af affald og kemikalier? 


Hvis I allerede har nedskrevne politikker, kan det alligevel få negativ betydning for jeres ”bæredygtighedsstatus”, hvis I ikke har standardiserede procedurer for, hvordan politikkerne meldes ud til jeres medarbejdere. En god idé er at udarbejde et årshjul med relevante interne kurser. 
 

  1. I stedet for at få udarbejdet en hel ESG-rapport kan I starte med at få udarbejdet et klimaregnskab. På den måde har I data på jeres CO2-udledning, og hvor udledningen er størst i jeres virksomhed: Er det jeres egne direkte emissioner, eller er det indirekte emissioner fra jeres leverandørers udledninger? 
     

  2. For at imødekomme krav om sociale forhold i jeres virksomhed kan I overveje at få dokumenteret det arbejde, I nok allerede arbejder meget med, f.eks. 

  • Hvilke standardiserede procedurer har jeres medarbejdere for at give feedback og klager til ledelsen? 

  • Jeres arbejde med ligestilling 

  • Jeres arbejde med sikkerhed og work-life-balance 


Ovenstående liste er kun et udsnit af mulige tiltag, som skal til at få kunne imødekomme krav fra kunder og samarbejdspartnere. For manges vedkommende er det heldigvis ”lavthængende frugter”, eftersom vi i Danmark allerede er gode til at dokumentere arbejdsforholdene på vores arbejdspladser.  


Hos Roesgaard hjælper vi virksomheder med at dokumentere og rapportere på deres tiltag inden for bæredygtighed. Gå ind på vores hjemmeside, og læs mere her, og tag gerne kontakt til en af vores partnere. 

Skrevet af:

Jesper Esman

Jesper Esman

Head of Business Development

21 34 38 99  ·  jes@roesgaard.dk

Dorete Schmidt Rindom

Dorete Schmidt Rindom

Management Consultant, ESG

41 11 99 13  ·  dsr@roesgaard.dk